Εδώ θα βρείτε προσεχής ή προηγούμενες εκδηλώσεις τις οποίες διωργανώνουμε ή παίρνουμε μέρος.

Επίσκεψη μελών-φοιτητών της AEGEE Thessaloniki στο εργαστήριο του Συνεταιρισμού μας. (Αύγουστος 2018)

Καταχώρηση 2018/08/01

Σέσκλο, 1/8/2018

 

Το εργαστήριο μας επισκέφθηκαν σήμερα, 35 μέλη-φοιτητές της AEGEE Thessaloniki μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης νέων, με 13.000 μέλη από 40 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Οι παρευρισκόμενοι που προερχόταν από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Κροατία, η Σερβία, η Λευκορωσία, η Κύπρος αλλά και η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα, παρακολούθησαν την διαδικασία παρασκευής, δυο κατεξοχήν παραδοσιακών πιτών, της τυρόπιτας και της σπανακόπιτας από δυο μέλη του Συνεταιρισμού μας. Μάλιστα συμμετείχαν ενεργά και οι ίδιοι, αφού συνέβαλλαν στην παρασκευή της ζύμης και της γέμισης, άνοιξαν φύλλο, γέμισαν και δίπλωσαν την πίτα, ενώ πήραν και τα εύσημα από τα μέλη του Συνεταιρισμού μας για την εξαιρετική επίδοση τους!

Ορισμένοι από αυτούς μας είπαν πως κάτι αντίστοιχο με την ελληνική πίτα, παρασκευάζουν και στις πατρίδες

 τους όπως στην Σερβία όπου μας είπαν ότι τα υλικά και η διαδικασία για την τυρόπιτα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν εκεί ενώ κάποιες φορές το αποκαλούν και «πίτα». Μάλιστα, όπως μας είπαν κάποιες φοιτήτριες από την Ουκρανία, κάτι ανάλογο γίνεται και εκεί.

Η επίσκεψη τους, τελείωσε με έναν περίπατο στην περιοχή και με μια σύντομη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου. Εκεί μάθανε για την ιστορία των αρχαίων οικισμών – Σέσκλο Α&Β καθώς και τη σημασία τους για την Νεολιθική εποχή.

Ο Goran από τη Γερμανία μας είπε: «Αυτό που μου άρεσε είναι η φιλοξενία των ανθρώπων εδώ. Ήταν πολύ καλοί και καθοδηγητικοί. Πέρασα καλά και πιστεύω πως μου δείξανε την ελληνική φιλοξενία. Ήταν πολύ ωραίο, το να συμμετέχουμε στη διαδικασία παρασκευής της πίτας, δεν το έχω κάνει ποτέ μου, βοήθησα αρκετές φορές και ήταν μια ωραία εμπειρία, το να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, για να φτιάξουμε κάτι, που στο τέλος ήταν πολύ νόστιμο.»

 

Ο Gonzales από την Ισπανία είπε: «Μου άρεσε που γνώρισα τους ντόπιους και έμαθα πως φτιάχνουν τα προϊόντα τους. Μου αρέσουν όλα τα σπιτικά πράγματα, μου αρέσει το σπιτικό φαγητό, η ζυθοποιία, ξέρετε, όλα αυτά τα πράγματα. Επίσης μου άρεσε, που είδα τον αρχαιολογικό χώρο, μου αρέσει η μυθολογία και ο πολιτισμός σας. Έτσι, για εμένα ήταν μια υπέροχη επίσκεψη... Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Νομίζω πως είναι ζωτικό κομμάτι, όχι μόνο να βλέπεις το κοσμοπολίτικο κομμάτι της Ελλάδας (Μύκονος κ.λπ.) αλλά το να βλέπεις λίγο από όλα.»

Τέλος, ο Raymond από την Ολλανδία είπε: «Η όλη εμπειρία ήταν καλή, παρόλο που είχε λίγη ζέστη. Μου άρεσε πολύ το τοπίο εδώ, είναι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε στην Ολλανδία. Ήταν πολύ ωραίο που συμμετείχαμε στην παρασκευή της πίτας, ίσως να το δοκιμάσω να το κάνω και εγώ ο ίδιος, μια ημέρα. Επίσης μου άρεσε και η επίσκεψη εδώ στον αρχαιολογικό χώρο.»

Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, ευχαριστεί τα μέλη της AEGEE Thessaloniki που για ακόμη μια φορά, μας τίμησαν με την επίσκεψη τους, στο εργαστήριο μας και εύχεται σε όλα τα μέλη-φοιτητές καλή επιτυχία με τις σπουδές τους.

Περισσότερα

 

26 Ιουλίου 2016

Επίσκεψη φοιτητών-μέλων της AEGEE Thessaloniki στο εργαστήριο του Συνεταιρισμού Σέσκλου

 

 

 

 

 

 

Το εργαστήριο μας επισκέφθηκαν 32 φοιτητές-μέλη της AEGEE Thessaloniki, μιας πανευρωπαϊκής εθελοντικής οργάνωσης με χιλιάδες μέλη σε όλη την Ευρώπη. Οι φοιτητές καθώς και οι συνοδοί τους, παρακολούθησαν την παρασκευή της παραδοσιακής τυρόπιτας ενώ μάλιστα άνοιξαν και φύλλο με μεγάλη επιτυχία.

Στα πλαίσια της επίσκεψής τους λοιπόν, επισκέφθηκαν και τον Αρχαιολογικό Χώρο Σέσκλου, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη. Εκεί ξεναγήθηκαν στον χώρο και έπειτα υπό την σκιά του άλσους του, παρουσίασαν τέσσερις σύντομες εργασίες για τους ολύμπιους θεούς και τον ελληνικό πολιτισμό.

Αφού επέστρεψαν λοιπόν, δοκίμασαν την πίτα την οποία εν μέρει έφτιαξαν καθώς επίσης και μια βλάχικη γαλατόπιτα (αλμυρή), την οποία είχαμε παρασκευάσει από πριν. Όλοι τους έμειναν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι και δήλωσαν πως τους δείξαμε τα "παρασκήνια" του ελληνικού πολιτισμού και πως είναι κάτι που κανείς δεν θα δει σε κανένα τουριστικό οδηγό και δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία τουριστική περιήγηση. Τόσο εμείς όσο και αυτοί μας ευχαρίστησαν για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία ενώ μερικοί θα ήθελαν να το ξαναζήσουν. 

Τέλος, την επίσκεψή τους αυτή, ανέδειξε η τοπική εφημερίδα "Θεσσαλία", κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο την AEGEE για την εμπιστοσύνη όσο και τον δημοσιογράφο της "Θεσσαλίας" κύριο Χριστόφορο Σεμεργελη για το άρθρο που δημοσίευσε.

 


 

22 Μαϊου 2016

Προβολή του Γυναικείου Συνεταιρισμού Σέσκλου από την εκπομπή "Ορεινές Διαδρομές".

Στο 15ο λεπτό και 50ο δευτερόλεπτο ξεκινάει η παρασκευή της παραδοσιακής βλάχικης γαλατόπιτας από την κα Ευανθία Κολιαμήτρα. Η εκπομπή μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ την 22η Μαϊου 2016.

https://youtu.be/c4i67Y_ne3M

 


 30 Απριλίου 2016

Επίσκεψη Αμερικανών φοιτητών στον Συνεταιρισμό Σέσκλου "Το Φτάσμα".

 Το εργαστήριο του Συνεταιρισμού μας επισκέφθηκαν 24 Αμερικανοί φοιτητές από το Wayne State College της Νεμπράσκα, των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των σπουδών τους για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Οι φοιτητές,οι οποίοι βρίσκονται στον Βόλο για τρεις μήνες, παρακολούθησαν την παρασκευή της παραδοσιακής σπανακόπιτας ενώ πληροφορήθηκαν για τον Συνεταιρισμό μας και το χωριό Σέσκλο.

Η επίσκεψη αυτή, αναδείχθηκε από την τοπική εφημερίδα "Ταχυδρόμος" την 30η Απριλίου 2016. Η πρόταση αυτή έγινε από την φίλτατη Erica Gutenschwager, η οποία ανέλαβε και την διερμηνεία. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως όλοι τους έμειναν ικανοποιημένοι ενώ μας ευχαρίστησαν στα Ελληνικά και μας δήλωσαν πως δεν θα ξεχάσουν την επίσκεψή τους αυτή ποτέ .

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?