Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλου. Οι ανασκαφικές έρευνες του 20ού αιώνα (1901-1902, 1956-1977) στο λόφο Καστράκι και τη γύρω του περιοχή πιστοποιούν την κατοίκηση του χώρου από την Προκεραμική Νεολιθική μέχρι την Ύστερη εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.). Η μακραίωνη κατοίκηση της περιοχής οφείλεται στα εύφορα καλλιεργήσιμα εδάφη, την αφθονία νερού και την άμεση πρόσβαση τόσο προς τα ορεινά (Πήλιο) όσο και προς τη θάλασσα του Παγασητικού. Κατά τη Μέση Νεολιθική ο οικισμός απλώνεται στο λόφο Καστράκι ("ακρόπολη" ή Σέσκλο Α), αλλά και τη γύρω περιοχή (Σέσκλο Β και Γ) και φιλοξενεί 200-300 κατοίκους. Η Μέση Νεολιθική ονομάζεται και πολιτισμός Σέσκλου, αφού εδώ καταγράφηκε για πρώτη φορά όλο το φάσμα των πολιτιστικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλία κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

 

Το Σέσκλο Μαγνησίας είναι ένα χωριό 1.000 περίπου κατοίκων το οποίο απέχει 15χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης του Βόλου.

Είναι εξαιρετικά φημισμένο μια τον ομώνυμο νεολιθικό οικισμό γνωστός και ως "Λόφος Καστράκι". Οι ανασκαφές έγιναν το 1901-1902 από τον αρχαιολόγο Χ. Τσούντα ενώ αργότερα το 1956 ο αρχαιολόγος Δ. Χ. Θεοχάρης ξεκίνησε νέα ανασκαφή όπου ανακάλυψε ένα νέο μεγαλύτερο μέρος του οικισμού της Μέσης Νεολιθικής Εποχής. Αυτό κατέστησε το Σέσκλο έναν από τους πιο σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο σημερινός οικισμός απέχει λίγα μόλις λεπτά από τον νεολιθικό. Σε αυτόν μπορεί κανείς να συναντήσει ταβέρνες-ψητοπωλεία, καφενεία και σύγχρονες καφετέριες καθώς επίσης ένα ζαχαροπλαστείο και άλλα.

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν επίσης:

Ο Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών με το εμβληματικό πυργοειδές, πετρόχτιστο καμπαναριό, τα παρεκκλήσια του Αγίου Ιωάννη και του Προφήτη Ηλία καθώς και ένας παλιός χώρος πλυσίματος ονόματι "Λεύκα".

Για τους λάτρεις των σπορ και των άλλων δραστηριοτήτων... Το Σέσκλο είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα μιας και διαθέτει λιθόστρατα που οδηγούν στη μικρή λίμνη Σουβάλα αλλά και διαδρομές ιδανικές για mountain bike. Στο Σέσκλο υπάρχει και πίστα motocross ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό, στην περιοχή του Πράταγα μπορεί κανείς να συναντήσει και πίστα καρτ.

Κύριες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους του χωριού είναι η γεωργία (αμυγδαλιές, σιτηρά, βαμβάκι κ.α.) αλλά και η κτηνοτροφία.

Το Σέσκλο είναι προσβάσιμο με το αυτοκίνητο αλλά και με λεωφορείο του Υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Μαγνησίας το οποίο πραγματοποίει στάσεις σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του χωριού. Για δρομολόγια πατήστε εδώ.

 

 

 

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?